Ontbijttaart voor Kerst

Ik ben momenteel bezig met het bedenken van gezonde kerstrecepten. Tijdens kerst eten we vaak veel te veel en niet heel gezond. Ik dacht dat het leuk zou zijn om de dag goed te beginnen met een gezondere kersttaart van havermout. Deze taart is niet per se alleen voor de kerst, maar hoe leuk staat deze niet tijdens kerstochtend op tafel? De taart is genoeg voor 6 à 8 personen. Dus weet je nog niet wat je gaat ontbijten tijdens de kerst? Maak deze makkelijke en gezondere taart!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 150 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram pecannoten (te vervangen door andere noten naar keuze)
  • 60 gram ongezouten roomboter ( te vervangen door kokosolie)
  • 50 milliliter agavesiroop (of een ander zoetmiddel naar keuze)
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 300 gram magere kwark (te vervangen door Griekse yoghurt)
  • 50 milliliter agavesiroop (of een ander zoetmiddel naar keuze)
  • 1 citroen (te vervangen door limoen)

Voor de garnering:

  • 1 kaki (te vervangen door ander fruit naar keuze)
  • 1 kiwi (te vervangen door ander fruit naar keuze)
  • 1 granaatappel (te vervangen door ander fruit naar keuze)

Extra benodigdheden:

  • 1 springvorm van 24 cm doorsnede
  • 1 vel bakpapier (of boter/kokosolie om in te vetten)

Hoe maak je de ontbijttaart? 

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet je springvorm in met roomboter of beleg deze met bakpapier.
  2. Verwarm een pan op laag vuur en smelt hierin de boter (of kokosolie) met de agavesiroop.
  3. Hak ondertussen de noten fijn.
  4. Voeg de havermout, het amandelmeel en de noten toe aan de pan. Schep het geheel goed door elkaar.
  5. Haal de pan nu van het vuur en roer het ei erdoor.
  6. Doe het deeg in de springvorm en druk het goed aan.
  7. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten in de oven. Als de bodem goudbruin is, is deze goed. Laat de bodem daarna goed afkoelen.
  8. Maak in de tussentijd de vulling. Roer de magere kwark met de agavesiroop goed door elkaar. Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe aan de kwark. Pers vervolgens de citroen uit en voeg het sap ook toe aan de kwark. Dit zorgt voor een frisse smaak. Roer het geheel goed door.
  9. Snijd vervolgens het fruit voor de garnering in plakjes en haal de pitjes uit de granaatappel.
  10. Schep de kwark op de bodem en garneer met het fruit.
  11. Eet smakelijk!

Je kunt deze ontbijttaart natuurlijk ook als tussendoortje of als toetje serveren. Daarnaast kun je volop variëren met de garnering, denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten fruit, noten, superfoods etc.

Heb je deze ontbijttaart gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

Processed with VSCO with  preset

 

 

 

 

 

 

 

7 gedachtes over “Ontbijttaart voor Kerst

Plaats een reactie