Wie houdt er nou niet van frietjes? Helaas is deze lekkernij niet zo gezond. Vandaar dat ik een gezondere variant wilde proberen. Ik maakte zoete aardappelfriet met zelfgemaakte guacamole. Wij hebben het geheel met twee personen als hoofdgerecht opgegeten. Je kunt het uiteraard ook als bijgerecht serveren, dan is het voldoende voor drie à vier personen.
Wat heb je nodig?
Voor de frietjes:
- 4 grote zoete aardappelen
- Zout naar smaak
- Kruiden (zoals chilipoeder, paprikapoeder, komijn) naar smaak
- Olijfolie om in te bakken
Voor de guacamole:
- 2 rijpe avocado’s
- 1 sjalotje (of een halve (rode) ui)
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen (alleen het sap)
- Chilipoeder naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- Peper en zout naar smaak
Voor de garnering:
- 1 klein blikje maïs
- 1 klein blikje zwarte bonen
- ½ rode ui
- 2 handjes cherry tomaten
Hoe maak je de zoete aardappelfriet?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappelen goed (schillen is niet nodig, maar mag wel als je dat fijner vindt). Snijd ze vervolgens in plakken. Daarna snijd je de plakken in reepjes, zodat ze vorm krijgen van frietjes.
- Leg de frietjes op een bakplaat en bestrooi met het zout en eventueel de kruiden. Sprenkel er een klein beetje olijfolie overheen en hussel alles goed door elkaar. Spreid vervolgens de frietjes goed uit op de bakplaat. Let op dat ze niet over elkaar heen liggen, dan worden ze niet knapperig.
- Zet de bakplaat 25 tot 30 minuten in de oven en hussel het halverwege nog even goed door elkaar, zodat alle kanten krokant worden.
- Terwijl de frietjes in de oven staan, begin je aan de guacamole.
- Snijd de avocado’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
- Prak het vruchtvlees met een vork in een kommetje.
- Snijd de ui fijn en doe dit bij de avocado.
- Pers de knoflook uit boven het kommetje.
- Snijd de citroen doormidden en pers het sap eruit. Voeg ook bij de avocado.
- Voeg kruiden naar smaak toe en roer alles goed door elkaar. Proef even of de guacamole naar smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat kruiden toe.
- Bereid ook alvast de garnering voor. Maak de blikjes maïs en zwarte bonen open en giet af. Was de tomaten en halveer ze. Snijd de ui in halve ringen.
- Als de frietjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en leg je ze in een schaal. Doe de guacamole over de frietjes heen en garneer het geheel met de zwarte bonen, maïs, tomaatjes en uien.
- Eet smakelijk!
Heb je deze Mexicaanse zoete aardappelfriet met guacamole gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!
Dit recept klinkt me zo lekker in de oren! Deze staat zeker op mijn ‘nog te maken’ lijstje.
LikeLike
Leuk om te horen! Laat je weten hoe het geworden is als je het gaat maken?
LikeLike
Ik ben zelf niet zo gek op sweet potatoes..maar m’n zoontje wel, dus het lijkt me wel leuk dit een keer te maken voor hem en z’n vrienden
LikeGeliked door 1 persoon
Hij zal er zeker van smullen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben niet zo dol op gebakken zoete aardappel, maar alles is lekker met guacamole volgens mij
LikeGeliked door 1 persoon
Je moet er inderdaad van houden. Maar het klopt helemaal wat je zegt, alles met guacamole is lekker 🙂
LikeLike
Dit ziet er lekker uit! Ik hou echt mega erg van zoete aardappelen. Misschien ga ik die komende week weer eens maken!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Yvonne! Maak je ze dan ook met guacamole of heb je een ander lekker recept?
LikeLike
Patat waar ik me niet schuldig over hoef te voelen vind ik fijn : )
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is altijd fijn 🙂
LikeLike