Gezonde pepernoten, vrij van geraffineerde suikers

De Sint is weer in het land en dat betekent dat we “officieel” weer al het lekkers mogen eten wat daarbij hoort. Ik denk bij Sinterklaas altijd als eerste aan pepernoten (a.k.a. kruidnoten). Helaas zit er in de pepernoten die je in de winkel koopt meestal een bak suiker (en andere ingrediënten waar je niet blij van wordt). Daarom maakte ik deze gezonde pepernoten zonder geraffineerde suiker. Let op: ze zijn gevaarlijk lekker. Het zijn er best veel en ze waren bij ons thuis een uur na het bakken al op!

Wat heb je nodig?

Voor 1 bakplaat vol pepernoten:

  • 120 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 50 gram agavesiroop (of een ander zoetmiddel naar keuze)
  • 1 theelepel (suikervrije) vanille aroma of de inhoud van een half vanille stokje
  • 5 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 50 gram gesmolten ongezouten roomboter (te vervangen door kokosolie, dan is het recept vegan)
  • 1 à 2 eetlepels amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
  • Snufje Himalaya zout

Hoe maak je de pepernoten?

 Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

  1. Meng het speltmeel, het amandelmeel, de speculaaskruiden en het zout in een kom.
  2. Voeg vervolgens de boter (of kokosolie), de agavesiroop en het vanille aroma aan de kom toe.
  3. Ten slotte voeg je eerst 1 eetlepel (amandel)melk aan het mengsel toe. Het deeg wordt dan iets plakkeriger, zodat je er een bal van kunt maken. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat speltmeel toe. Is het deeg te droog? Voeg dan nog 1 eetlepel melk toe.
  4. Als je de goede structuur hebt, kneed je het deeg nog even een paar minuten goed met de hand.
  5. Daarna maak je van het deeg kleine balletjes. Druk ze een klein beetje plat op de bakplaat.
  6. Zet de bakplaat 15 tot 20 minuten in de oven. Wanneer de pepernoten bruin kleuren, zijn ze klaar. Let op, de tijd is erg afhankelijk van de oven die je gebruikt, houd de pepernoten daarom goed in de gaten.
  7. Wanneer de pepernoten uit de oven komen zijn ze nog een beetje zacht. Laat ze daarom even afkoelen voordat je aanvalt (ik weet het, dat is lastig en duurt lang). Ze worden vanzelf knapperig als ze afgekoeld zijn.
  8. Eet smakelijk!

Heb je deze pepernoten gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

Processed with VSCO with  preset

 

 

12 gedachtes over “Gezonde pepernoten, vrij van geraffineerde suikers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s