Sinterklaasrecept: Gezonde Speculaasjes

Weet je nog niet wat voor je lekkers je gaat snacken tijdens Sinterklaas? Op de valreep heb ik dit makkelijke en snelle recept voor speculaasjes voor je. Daarmee kun je gezond snoepen tijdens Sinterklaas zonder alle toegevoegde (geraffineerde) suikers en andere rommel die je in het snoepgoed in de winkel vindt. Ik heb al zin in Sinterklaas!

Wat heb je nodig?

Voor de speculaasjes:

  • 175 gram amandelmeel
  • 125 gram ongezouten koude roomboter
  • 75 gram agavesiroop (of een ander zoetmiddel vrij van geraffineerde suikers)
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel koude amandelmelk (of een andere (plantaardige) melk soort)

Extra benodigdheden:

  • Speculaasvormpjes of andere uitsteekvormpjes (beiden niet per se nodig voor dit recept, zie stap 8)
  • Eventueel amandelschaafsel ter decoratie
  • Deegroller

Hoe maak je de speculaasjes?

  1. Warm de oven voor op 165 graden.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en doe het in een mengkom.
  3. Voeg het amandelmeel toe aan de boter en meng samen met de speculaaskruiden en het zout tot een klonterig geheel. Je kunt dit met je handen of met een mixer doen.
  4. Daarna doe je de agavesiroop erbij en meng het nog even goed door.
  5. Voeg ten slotte de melk toe (eventueel te vervangen door 1 eetlepel koud water) en mix meng het geheel tot je een mooi deeg hebt.
  6. Als je er de tijd en het geduld voor hebt, laat het deeg dan rusten in de koelkast (minimaal een uur, maar mag ook een hele nacht of nog langer). Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe beter de smaak in het deeg trekt. Als je het deeg even laat rusten, is het deeg ook makkelijker uit te rollen. Ik had er deze keer het geduld niet voor, dus ik heb het deeg niet laten rusten.
  7. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier op de bakplaat en rol het uit met een deegroller.
  8. Druk het deeg in de speculaasvormpjes of druk het uit met de uitsteekvormpjes die je gaat gebruiken. Heb je geen vormpjes? Je kunt van dit deeg ook speculaasbrokken maken. Als je het deeg plat gemaakt hebt, laat je het gewoon in de vorm die je hebt en na het bakken, breek je de speculaas in brokken.
  9. Strooi eventueel wat geschaafde amandelen over de speculaasjes en bak het in 20 à 30 minuten af in de oven. De baktijd is afhankelijk van jouw oven en van de dikte van je speculaasjes. Houd ze dus goed in de gaten.
  10. Laat de speculaas goed afkoelen op een rooster, ze worden dan lekker knapperig.
  11. Eet smakelijk!

Heb je deze speculaasjes gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

IMG_20171114_195046_994

Advertenties

10 gedachtes over “Sinterklaasrecept: Gezonde Speculaasjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s