Havermoutcake met appel

In januari heb ik voor het eerst meegedaan met de Foodblogswap. Dat is hartstikke leuk. Foodbloggers maken dan een eigen variant op het recept van een andere foodblogger. Ik heb de havermout rabarber repen van Sandra gemaakt. Zij gebruikt in het originele recept rabarber en aardbei, maar ik heb gekozen voor appel en peer met kaneel en speculaaskruiden. Daarnaast is mijn versie iets meer een cake dan repen geworden en heb ik geprobeerd om het iets gezonder te maken. Ik heb het als ontbijt gegeten in plaats van de normale havermout, maar het is natuurlijk ook lekker als tussendoortje. 

Processed with VSCO with  preset

Wat heb je nodig?

Voor 1 cakeblik:

  • 3 kleine appels
  • 2 kleine peren
  • 1 citroen (alleen het sap)
  • Agavesiroop naar smaak (te vervangen door een ander zoetmiddel naar keuze)
  • 250 + 30 gram havermout
  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1/2 vanille stokje (of vanille extract)
  • Kaneel en speculaaskruiden naar smaak

Verder nodig:

  • 1 cakeblik
  • 1 staafmixer of stamper (voor stamppot)

Hoe maak je de havermoutcake met appel?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  3. Verwarm een pannetje en laat hierin de boter smelten.
  4. Snijd de appels en peren in stukjes. Je kunt ze eventueel schillen, maar dat hoeft niet.
  5. Doe de stukjes appel en peer in een diepe pan samen met het sap van de citroen en een eetlepel water. Laat het geheel ongeveer een kwartier tot een half uur koken op middelhoog vuur totdat het fruit uit elkaar begint te vallen.
  6. Stamp het mengsel fijn met een stamper. Het geheel blijft dan nog wat dikker. Mocht je liever een glad mengsel hebben, pureer het dan met een staafmixer.
  7. Meng alle droge ingrediënten (250 gram havermout, speltmeel, bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel speculaaskruiden, vanillepoeder en zout) in een kom.
  8. Voeg vervolgens de eieren en de roomboter toe en kneed het tot een soepel deeg.
  9. Gebruik 2/3 van het deeg om de onderkant van de cake te maken en leg het in het cakeblik.
  10. Beleg de onderkant van de cake met het fruitmengsel.
  11. Voeg nog 30 gram havermout toe aan het deeg dat over is en meng het tot je een soort crumble krijgt. De crumble wordt de bovenkant van de cake, dus verdeel het over het fruitmengsel.
  12. Nu is de cake klaar om de oven in te gaan. Na ongeveer 35 minuten is de cake klaar.
  13. Eet smakelijk!

Heb je deze cake gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s