Gezonde popcorn

Bij een filmavond hoort gewoon popcorn. Helaas zit er in de popcorn die je in de winkel koopt, vaak onnodige en ongezonde toevoegingen zoals een hele bak suiker of zout. Ik heb dat liever niet in mijn eten, dus maak ik popcorn gewoon lekker zelf. Wist je dat popcorn op zich niet slecht voor je is? Het is bevat namelijk hartstikke veel vezels en eiwitten! Dat maakt het een verantwoorde snack, mits je er geen ongezonde toppings overheen doet. Dus ga je dit weekend een filmavond houden? Maak dan deze snelle en lekkere snack!

popcornIk heb verschillende opties voor je: een zoete en twee hartige varianten.

Wat heb je nodig?

Voor de basis (2 personen):

  • 2 flinke handen maïskorrels (te verkrijgen bij grotere supermarkten of de Turkse winkel)
  • 1 scheut olijfolie

Voor de zoete variant:

  • Agavesiroop naar smaak
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Voor de eerste hartige variant:

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de tweede hartige variant:

  • 1 klontje roomboter
  • 1 snuf Himalaya zout

Extra benodigdheden:

  • Diepe pan (bv. een hapjespan) met deksel
  • Theedoek of pannenlap

Hoe maak je de popcorn? 

  1. Verwarm de pan op hoog vuur.
  2. Wanneer de pan goed warm is doe je er een scheut olijfolie in en voeg je de maïskorrels toe. Zet het vuur nu wat lager.
  3. Doe de deksel op de pan en wanneer de maïs begint te poffen, schud je de pan heen en weer, anders brandt de popcorn aan. Houd hierbij de deksel dicht (let op: heet dus gebruik een theedoek of pannenlap) anders vliegt de popcorn uit de pan.
  4. Blijf regelmatig met de pan in beweging. Wanneer de maïskorrels uitgepoft zijn, is de popcorn klaar.
  5. Doe de popcorn in een bak en kies je topping.
  6. Voor de zoete variant, is het handig om de agavesiroop en de speculaaskruiden eerst even te mengen in een kommetje, zodat je het geheel in één keer over de popcorn kunt draperen.
  7. Voor de eerste hartige variant, is het ook handig om de kruiden en de olijfolie eerst te mengen in een kommetje.
  8. Voor de tweede hartige variant, kun je gewoon een klontje roomboter op de warme popcorn leggen, dit smelt vanzelf. Strooi er vervolgens wat zout overheen.
  9. Eet smakelijk!

Je kunt natuurlijk zoveel variëren met de toppings als je wil, denk aan verschillende kruiden, kaas, ongeraffineerde zoetstoffen, pittige sausjes zoals harissa, etcetera. Hoe eet jij jouw popcorn het liefst?

Heb je deze popcorn gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

Advertenties

2 gedachtes over “Gezonde popcorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s