Shakshuka

Shakshuka is een gerecht dat ik leerde kennen toen ik in Tunesië woonde. De Tunesische keuken is niet heel erg bekend en dat is zo zonde, want het is super lekker en één van mijn favoriete keukens! Dit heerlijke Tunesische gerecht is super simpel, gezond en staat binnen no-time op tafel. Heb jij wel eens Tunesisch gegeten?

Processed with VSCO with  preset

 

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 3 personen:

  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 blikjes tomatenblokjes (800 gram in totaal)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel harissa (als je van pittig houdt, kun je er wat extra harissa bij doen)*
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 6 eieren
  • Peper en zout naar smaak

Voor de garnering:

  • 1 bosje peterselie

Extra nodig:

  • Brood om te dippen. Ik heb bij de Marokkaanse bakker een Marokkaans volkoren brood gehaald.
  • Diepe pan zoals een hapjespan of een tajine.

Hoe maak je de Shakshuka? 

  1. Snipper de uien, snijd de paprika in blokjes en pers de knoflook. Snijd ook alvast de peterselie fijn.
  2. Bak de knoflook en de uien in wat olijfolie op hoog vuur en voeg vervolgens de paprika toe. Bak het geheel een paar minuten.
  3. Zet het vuur nu laag en voeg vervolgens de tomatenblokjes, de harissa en de tomatenpuree toe en roer even goed door. Laat het mengsel even pruttelen op laag vuur.
  4. Daarna voeg je de komijn, de paprikapoeder, de peper en het zout toe en roer nogmaals goed door. Begin met wat minder kruiden en harissa, je kunt altijd nog extra kruiden toevoegen als je het te flauw vindt.
  5. Als je het geheel nog een keer goed hebt geroerd, ga je de eieren toevoegen. Dit doe je door kuiltjes te maken in de saus, de eieren op de rand van de pan kapot te tikken en de eieren één voor één in de kuiltjes te laten zakken. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 10 minuten gaar worden. Let op: de pan moet nog steeds op laag vuur staan, anders bakt de shakshuka van onderen aan.
  6. Kijk tussendoor regelmatig hoe de eieren ervoor staan en let goed op dat de shakshuka niet aanbrandt, maar probeer niet te veel te roeren in de pan zodat de eieren heel blijven. Als de eieren gaar zijn, is jouw Shakshuka klaar.
  7. Garneer de Shakshuka met wat fijngesneden peterselie en serveer in kommetjes.
  8. Eet smakelijk!

* Heb je geen harissa in huis? Je kunt de harissa ook vervangen door chilipoeder of cayennepeper.

Heb je deze Shakshuka gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

 

Advertenties

2 gedachtes over “Shakshuka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s