Granola met speculaaskruiden

Gelukkig nieuwjaar lieve lezers! Hoe was jullie jaarwisseling? Zijn jullie klaar voor een nieuwe en gezonde start van het jaar? Zoals sommigen van jullie wellicht wel weten ben ik in april 2016 begonnen met afvallen en zat ik rond april 2017 op mijn streefgewicht. Ik ben in totaal 32 kilo afgevallen en probeer dat nu in stand te houden. Tot nu toe lukt dat gelukkig goed! Al moet ik zeggen dat ik tijdens de feestdagen veel gesnoept heb. Maar goed, daar zijn de feestdagen ook voor, toch? Het belangrijkste is dat we nu de draad weer oppakken met de gezonde levensstijl. Ik begin het nieuwe jaar dan ook met een lekker receptje voor gezonde granola. Een gezond begin van de dag (en het jaar) is het halve werk 🙂

granola speculaas

Wat heb je nodig?

Voor 8 tot 10 porties:

  • 220 gram havermout
  • 100 gram ongezouten, ongebrande noten naar keuze (ik koos voor pecannoten)
  • 50 gram agavesiroop (of een ander zoetmiddel vrij van geraffineerde suikers)
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 50 gram gesmolten ongezouten roomboter (te vervangen door 30 gram kokosolie)
  • 15 gram lijnzaad of chiazaad
  • 3 eetlepels water

Extra benodigdheden:

  • Oven
  • Luchtdichte pot of bakje

granola speculaas1

Hoe maak je de granola?

  1. Warm de oven voor op 150 graden.
  2. Smelt de boter of kokosolie in een pannetje.
  3. Hak de noten grof en doe ze in een mengkom.
  4. Voeg hierbij de havermout, de lijnzaad en speculaaskruiden en roer het geheel even door.
  5. Daarna doe je de agavesiroop, de boter en het water erbij en meng het nog even goed door.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het geheel over de bakplaat.
  7. Bak de granola in ongeveer 20 minuten bruin. Let op: de baktijd kan per oven verschillen dus houd de granola de laatste paar minuten goed in de gaten.
  8. Laat de granola goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot. Het is dan heel lang houdbaar.
  9. Eet smakelijk!

De granola is heerlijk door magere kwark of yoghurt met wat fruit. Daarnaast smaakt het ook goed in een smoothiebowl. Je kunt eindeloos variëren met granola, zo kun je de speculaaskruiden ook weglaten of vervangen. Vervang de noten een keer door zaden en pitten.

Heb je deze granola gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

Advertenties

5 gedachtes over “Granola met speculaaskruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s