Gezond pizzadeeg

Een aantal weken geleden had ik met een paar vriendinnen meidenweekend. Een van onze activiteiten was mini pizza’s bakken in een pizzarette. Het was super leuk om te doen en niet eens zo heel ongezond, omdat we zelf deeg hadden gemaakt van volkoren speltmeel. Daarnaast kozen we voor heel veel groente als beleg. Het was zo gezellig, dat ik het met oud en nieuw weer ga doen. Daarom heb ik nu voor jullie het recept van gezond pizzadeeg. Als je nog niet weet wat te eten met oud en nieuw, is dit een super leuke optie!

Je kunt dit deeg zowel voor mini pizza’s als voor gewone pizza’s gebruiken. Als je deeg overhoudt, kun je dit makkelijk invriezen in balletjes.

Processed with VSCO with  preset

Wat heb je nodig?

Voor 4 grote pizza’s of voor een heleboel kleintjes (meer dan genoeg voor 4 personen):

  • 1 kilo volkoren speltmeel
  • 2 theelepels zout
  • 2 zakjes droge gist (14 gram in totaal)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 milliliter lauw water

Voor de garnering:

  • Tomatensaus, pesto (recept) en/of crème fraîche
  • Geraspte kaas, mozzarella
  • Groenten naar keuze
  • Optioneel: vlees of vis naar keuze

Extra benodigdheden:

  • Pizzarette of oven
  • Keukenmachine of mixer

Hoe maak je het pizzadeeg?

  1. Doe het speltmeel, de gist en het zout in een ruime kom. Let hierbij erop dat de gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen, dan slaat de gist namelijk dood. Doe daarom bijvoorbeeld de gist links en het zout rechts in de kom. Roer het nu goed door elkaar.
  2. Maak vervolgens een kuiltje in het mengsel en door hier het water en de olijfolie in. Roer alles weer goed door elkaar.
  3. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten met de keukenmachine, mixer met kneedhaken of eventueel je handen. Mocht het deeg te nat zijn, voeg dan nog wat extra speltmeel toe. Is het eerder te droog? Voeg dan nog een beetje water toe.Processed with VSCO with  preset
  4. Laat het deeg op een warme plek rusten met een schone theedoek over de kom heen.
  5. Als het deeg goed is gerezen (minimaal twee keer zo groot), dan is het goed.
  6. Als je het deeg gaat gebruiken voor de pizzarette, maak er dan kleine balletjes van.Processed with VSCO with  preset Kijk even hoe groot de spatels van de pizzarette zijn en rol een balletje erop uit zodat je weet hoe groot je balletjes ongeveer moeten worden. Leg de balletjes vervolgens op een plank en dek dit af met een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Zet bakjes met verschillende soorten beleg en sauzen op tafel. Wanneer je een mini pizza klaarmaakt, druk het plat op de spatel, beleg een balletje deeg elke keer naar wens en bak af in de pizzarette. In de gebruiksaanwijzing van jouw pizzarette kun je vinden hoe lang ze moeten bakken. Maar je ziet vanzelf wel wanneer de mini pizza’s klaar zijn. Processed with VSCO with  preset
  7. Als je het deeg gaat gebruiken voor normale pizza’s, rol het deeg dan uit op bakpapier. Beleg het deeg naar wens en bak af in de voorverwarmde oven op 220 graden. Ze zijn na ongeveer 15 minuten klaar. Let op: de baktijd kan per oven verschillen.
  8. Eet smakelijk!

Probeer bijvoorbeeld eens de combinatie pesto, tomaat en mozzarella, heerlijk! Of de combinatie crème fraîche, mozzarella, tonijn, zwarte olijven en rode ui is ook om te smullen.

Processed with VSCO with  preset

Wat ga jij eten met oud en nieuw?

*Je kunt dit deeg zowel voor mini pizza’s als voor gewone pizza’s gebruiken. Als je deeg overhoudt, kun je dit makkelijk invriezen in balletjes.

*Varieer met het beleg. Je kunt alle mogelijke combinaties maken.

*Varieer met de saus. Vervang de standaard tomatensaus eens door crème fraîche, pesto of barbecuesaus.

Heb jij deze pizzabodem gemaakt? Ik hoor graag wat je ervan vond!

Processed with VSCO with  preset

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s