Traditionele hummus

Hummus is echt mijn favoriet! Het is zo veelzijdig. Je kunt het als dip gebruiken, maar het is ook heerlijk als broodbeleg. Ik at voor het eerst hummus toen ik een paar jaar geleden in Tunesië Arabisch studeerde. Ik was meteen verkocht! Toen ik weer thuis was, ging ik meteen op zoek naar hummus. De hummus in de winkel was wel lekker, maar niet zo lekker als die ik in Tunesië had gegeten. Ik wilde het daarom zelf maken. Het bleek super simpel. Sindsdien eet ik alleen nog maar zelfgemaakte hummus, zonder onnodige toevoegingen.

Wat heb je nodig?

Voor 1 bakje hummus:

  • 1 blikje kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen (alleen het sap)
  • 2 theelepels gemalen komijn (mag meer of minder naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Olijfolie
  • Eventueel peper en zout naar smaak

Voor de garnering:

  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Een paar losse kikkererwten

Extra nodig:

  • Blender, hakmolen of keukenmachine. Indien je dit niet hebt, kun je de ingrediënten ook in een hoge maatbeker doen en fijnmalen met een staafmixer.

Hoe maak je de hummus?

 Giet de kikkererwten af en doe ze in de blender. Bewaar er een paar voor de garnering.

  1. Pel de knoflook en voeg dit toe aan de blender.
  2. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de blender.
  3. Doe nu ook de tahin, de kruiden en een flinke scheut olijfolie in de blender en laat alles draaien tot je een gladde massa krijgt. Is de massa nog te dik? Voeg dan nog een scheutje olijfolie toe en laat even draaien. Proef de hummus. Als je nog wat mist qua smaak, voeg dan nog wat extra kruiden toe en laat nog even draaien.
  4. Serveer de hummus in een schaaltje met wat olijfolie, paprikakruiden en kikkererwten eroverheen.
  5. Eet smakelijk!

 

De hummus is heerlijk met wat flatbread, rauwe of gegrilde groenten, falafel, maar ook op brood met een ei en wat komkommer.

 

Heb je deze hummus gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

IMG_20171026_170358_750

8 gedachtes over “Traditionele hummus

Plaats een reactie