Mexicaanse zoete aardappelfriet met guacamole

Wie houdt er nou niet van frietjes? Helaas is deze lekkernij niet zo gezond. Vandaar dat ik een gezondere variant wilde proberen. Ik maakte zoete aardappelfriet met zelfgemaakte guacamole. Wij hebben het geheel met twee personen als hoofdgerecht opgegeten. Je kunt het uiteraard ook als bijgerecht serveren, dan is het voldoende voor drie à vier personen.

Wat heb je nodig?

Voor de frietjes:

  • 4 grote zoete aardappelen
  • Zout naar smaak
  • Kruiden (zoals chilipoeder, paprikapoeder, komijn) naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de guacamole:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 sjalotje (of een halve (rode) ui)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen (alleen het sap)
  • Chilipoeder naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Voor de garnering:

  • 1 klein blikje maïs
  • 1 klein blikje zwarte bonen
  • ½ rode ui
  • 2 handjes cherry tomaten

Hoe maak je de zoete aardappelfriet?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappelen goed (schillen is niet nodig, maar mag wel als je dat fijner vindt). Snijd ze vervolgens in plakken. Daarna snijd je de plakken in reepjes, zodat ze vorm krijgen van frietjes.
  3. Leg de frietjes op een bakplaat en bestrooi met het zout en eventueel de kruiden. Sprenkel er een klein beetje olijfolie overheen en hussel alles goed door elkaar. Spreid vervolgens de frietjes goed uit op de bakplaat. Let op dat ze niet over elkaar heen liggen, dan worden ze niet knapperig.
  4. Zet de bakplaat 25 tot 30 minuten in de oven en hussel het halverwege nog even goed door elkaar, zodat alle kanten krokant worden.
  5. Terwijl de frietjes in de oven staan, begin je aan de guacamole.
  6. Snijd de avocado’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
  7. Prak het vruchtvlees met een vork in een kommetje.
  8. Snijd de ui fijn en doe dit bij de avocado.
  9. Pers de knoflook uit boven het kommetje.
  10. Snijd de citroen doormidden en pers het sap eruit. Voeg ook bij de avocado.
  11. Voeg kruiden naar smaak toe en roer alles goed door elkaar. Proef even of de guacamole naar smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat kruiden toe.
  12. Bereid ook alvast de garnering voor. Maak de blikjes maïs en zwarte bonen open en giet af. Was de tomaten en halveer ze. Snijd de ui in halve ringen.
  13. Als de frietjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en leg je ze in een schaal. Doe de guacamole over de frietjes heen en garneer het geheel met de zwarte bonen, maïs, tomaatjes en uien.
  14. Eet smakelijk!

Heb je deze Mexicaanse zoete aardappelfriet met guacamole gemaakt? Ik hoor graag van je wat je ervan vond!

Processed with VSCO with  preset

 

11 gedachtes over “Mexicaanse zoete aardappelfriet met guacamole

Plaats een reactie